Конституционният съд ще разгледа делото за Истанбулската конвенция на 27 юли.

...
Конституционният съд ще разгледа делото за Истанбулската конвенция на 27 юли.
Коментари Харесай

Конституционният съд ще заседава на 27 юли по делото за Истанбулската конвенция

Конституционният съд ще прегледа делото за Истанбулската конвенция на 27 юли. То беше формирано по искане на 75 депутати от ГЕРБ, а настояването беше импортирано при започване на февруари. От партията на премиера Бойко Борисов предоставиха на съда материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 отчета, които са били направени през последните 4 години и съставляват разбор и оценка на опцията за използване на Истанбулската спогодба.
 Антон Кутев: Референдумът за Истанбулската спогодба може да прерасне в хомофобски  Истанбулската спогодба: истини и неистини  Сорос ни облъчва с Истанбулската спогодба, счита някогашен главсек на Министерство на вътрешните работи
Искането на депутатите е съдът да се произнесе само че сходството на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение с българската конституция.

Този ход беше изработен, откакто сътрудниците в ръководството Обединени патриоти, а по-късно и от Българска социалистическа партия показаха несъгласието си за ратификация на документа поради опцията за прокарването на така наречен трети пол и узаконяването на гей браковете. От " Атака " даже показаха мнение, че милиардерът Джордж Сорос стои зад конвенцията, с която цели да " облъчва " българското общество.

Президентът Румен Радев също прикани " да не се бърза " с приемането на документа и също заподозря външен напън:

Нека в действителност да изчакаме, по какъв начин ще се произнесе българският парламент, само че не утвърждавам да бързаме и да поемаме гаранции извън, че ще ратифицираме тази спогодба. 

В началото на март държавното управление отдръпна предлагането си за утвърждението ѝ от Народното събрание. Мотивът за решението беше точно да се изчака решението на Конституционния съд. Същия ден болшинството в Народното събрание реши, че няма да има референдум дали страната ни да ратифицира документа.

" ГЕРБ се отдръпва, тъй като сами, без Българска социалистическа партия, без патриоти, против президента, няма смисъл да вървим, откакто хората си мислят, че ние в действителност желаеме да узаконим гей браковете, а то няма една точка по това нещо. Няма ние да понесем пасива повече, само че ще участваме в идващ спор, когато съзреят. Когато оценят, че насилието и конвенцията за предварителна защита и битка с насилието е задоволително сериозен проблем, ще се върна да дебатирам ", сподели в тв изявление на 14 февруари водачът на ГЕРБ.

За докладчик по конституционното дело е избран арбитър Анастас Анастасов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР